Hur Mycket Tid Spenderar De Lyckligaste Paren Tillsammans Med Varandra?

Det finns hopp för din relation även i Covid-tider! Forskning visar att par som spenderar mer tid tillsammans är lyckligare än andra*.

Nu när många av oss får mindre tid för oss själva och vi spenderar mer tid hemma och tillsammans är det lätt att konflikterna ökar. Kanske lägger du nu märke till saker som irriterar dig mer nu än annars och i kombination med annat kan det bygga upp konfliktsituationer. Att få leva i en långvarig konfliktfri relation drömmer nog de allra flesta om men ibland blir svårt. Svårigheten ligger oftast i att vi får svårt att kompromissa, vi pratar förbi varandra och samtalet tappar sitt fokus på det egentliga ursprungsproblemet vilket gör att samtalet ofta spårar ur.

Vad bråkar par oftast om?

  • Ekonomi
  • Städning
  • Sex
  • Egen tid
  • Barnuppfostran
  • Bekräftelse

Vad kan man göra när man inte längre kan lösa sina konflikter tillsammans? 

Många tror att den enda utvägen är skilsmässa, så är det inte alls. Många par lyckas lösa problemen i sin relation genom att ta hjälp av en parterapeut. 

Hur kan en terapeut hjälpa till?

Hos en parterapeut kan det naturligtvis gå till på lite olika vis. Vi på Pekalope använder oss av väl beprövade metoder där ni båda får komma till tals och berätta om hur ni ser på era problem. Det kan ske både genom enskilda samtal eller gemensamma. När problemen ringats in tittar vi på vilka verktyg och tillvägagångssätt som kan vara lämpliga för er relation att använda för att åter bättre kunna kommunicera och att ta upp nya problem i ert gemensamma liv med målet att lösa det istället för att hamna i konflikt. 

För vissa par kan lösningen bli skilsmässa och då tittar vi gemensamt på vad som behöver lösas och hur det smidigast kan göras. Målet är att ni ska kunna ha en så bra relation med varandra efter skilsmässan som möjligt. Jag har flera bevis på att även en ”lycklig” skilsmässa går att genomföra.

Vänligen,
Louise Lindell

* Forskning och Framsteg https://fof.se/tidning/2010/5/artikel/relationer-i-siffror